Vad gör en plattsättare?

Det är brist på plattsättare och det måste utbildas många fler, annars kommer det bli långa väntetider när folk vill renovera badrum men även kök, för en plattsättare är den person som sätter kakelplattor eller klinkers på väggar och golv, bland annat. De flesta plattsättare börjar som lärlingar och jobbar sedan sig uppåt i karriären, för att till slut bli certifierade. 

En plattsättare måste ha ett bra sinne för detaljer samt stor precision, det är inte alla som passar för detta utan det krävs lite mer än bara ett par starka armar. Numera finns det kurser man kan gå och dessa rekommenderas starkt, istället för att bara gå in i yrket utan några kunskaper och lära sig av en kollega.

Det är ett mycket roligt och intressant yrke, plattsättare jobbar med människor dagligen och man jobbar både självständigt och i team. Möjligheterna är stora inom detta yrke, man kan bli anställd av en firma men det finns även flera som väljer att jobba på egen hand. Kanske har du lust att bli den person som folk vänder sig till när de vill få hjälp med kakel och klinkers? Jag jobbar ju här i Uppsala och bara i denna stad är det stor brist men det ser ut ungefär likadant i hela landet.  

När man jobbar måste man ha tålamod, det går inte att lägga plattorna för fort utan allt måste göras noggrant och med precision. Det gäller även de små detaljerna, som t ex fogarna runt plattorna. Man kan inte bara kasta ihop det på ett par timmar, speciellt inte om jobbet ska hålla i flera årtionden. Folk vill ofta satsa på material som verkligen håller och som inte behöver bytas ut efter en kort tid. Kvalitet är A och O alltså material, verktyg och tiden det tar att göra jobbet.